Praias Fluviais

Zon, zee en strand in de Algarve….voor veel mensen het beeld van vakantie in Portugal. Toch is dat maar een van de vele opties die je hebt, want mooi Portugal heeft zoveel meer te bieden!

Strandjes in het binnenland
Landinwaarts vind je de authentieke plaatsjes, bevolking en de originele, soms zeer plaatselijke, keuken. Da’s wel zo leuk 😉. Maar, zul je denken, hoe kom je dan de warme dagen door? Kan ik dan ergens verkoeling vinden misschien? Jazeker!

Overal en nergens (min of meer dan) kun je gaan genieten aan een Praia Fluvial, een rivierstrand. Verruil het zoute oceaanwater eens voor het zoete rivierwater.  Portugal kent vele rivieren en een heleboel van deze prachtige plekjes om een frisse duik te nemen in helder water afkomstig vanuit de bergen. Houd je van een actieve vakantie dan zijn deze strandjes heerlijke rustpunten tijdens je wandeling of tocht op je mountainbike.

Faciliteiten
Natuurlijk verschillen deze strandjes nogal van elkaar, afhankelijk van de ligging en het gebied. Op veel plaatsen is er tijdens de zomermaanden juli en augustus een restaurantje of winkeltje open waar je je hapje en je drankje scoren kunt. Er is natuurlijk ook niks mis met ouderwets je koeltasje vullen en op de oever genieten van je eigen bereide maaltijden en drankjes.
Veel van deze plaatsen worden omringd door prachtige natuur. Als je lekker op tijd gaat kun je eerst een mooie wandeling maken, waarna je later op de dag fantastisch kunt uitrusten langs de oever of in het kristalheldere water. Zet je strandstoeltje onder een boom of leg je handdoek in het gras en laat de omgeving je omarmen.

Veel strandjes beschikken over een blauwe vlag, en diverse zijn toegankelijk gemaakt voor mensen met een fysieke beperking.

Recent bezochten wij tijdens een werkbezoek Praia Fluvial de Loriga in het natuurpark Serra da Estrela. Het was helaas geen zwemweer. Dat resulteerde natuurlijk wel in rust en ruimte en mooie natuurfoto’s.

Meer informatie
Onderstaand diverse linkjes naar uitgebreide informatie over de vele Praias Fluviais die Portugal rijk is (veelal in het Portugees, maar de plaatjes zeggen veel en de rest ga je gewoon zelf ontdekken 😉). Zoals je ziet zijn ze te vinden van noord naar zuid. Zoek er eens een of een paar op tijdens je verblijf en meng je in de zomer onder de plaatselijke bevolking, die met veel plezier het vertier en verkoeling zoekt op deze fijne plekjes aan het water.

Praias Fluviais op YouTube

Praias Fluviais in de regio Centro

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *